אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה מופחת (HFrEF) קשורה לסיכון גבוה יותר לתמותה בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת ללא דיאליזה (ND-CKD) בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. עם זאת, אין מספיק מידע על ההשפעה של אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה מופחת על התקדמות למחלת כליות סופנית (ESKD). במחקר עוקבה אורכי זה, החוקרים בחנו את הקשר הבלתי תלוי של אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה מופחת בהתקדמות למחלת כליות סופנית.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Cardiorenal medicine, החוקרים שאפו לבחון את ההשפעה העצמאית של אי ספיקת לב עם מקטע פליטה מופחת על ההתקדמות למחלת כליות סופנית לאחר התאמה לגורמים מבלבלים באמצעות שתי שיטות של ניקוד נטייה.
החוקרים השתמשו בנתונים ממחקר Salford Kidney, שכלל נתונים על 3,000 חולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת ללא דיאליזה מאז 2002. במחקר הנוכחי, החוקרים איתרו 2,383 חולים, כולל אלה ללא היסטוריה קודמת של אי-ספיקת לב כביקורת, וחולים עם היסטוריה של אי-ספיקת לב ואקו לב המציגים מקטע פליטה ירוד של חדר שמאל שערכו מתחת ל-40%.
מתוצאות המחקר עולה כי למטופלים עם אי ספיקת לב עם מקטע פליטה מופחת היה גיל חציוני גבוה משמעותית של 72.5 שנים בהשוואה ל-66.6 שנים עבור אלו ללא אי-ספיקת לב. גברים היוו 71.8% מקבוצת אי ספיקת לב עם מקטע פליטה מופחת לעומת 61.1% בקבוצה ללא אי-ספיקת לב. ניתוח חד-משתני וחמישה מודלים של ניתוח רגרסיית Cox רב משתנים הצביעו על כך שאי ספיקת לב עם מקטע פליטה מופחת באנשים עם מחלת כליות כרונית היה מנבא חזק לשכיחות גבוהה יותר של מחלת כליות סופנית (יחס סיכון 1.38, רווח בר-סמך 95%, 1.01-1.90, p = 0.044). הסיכון למחלת כליות סופנית נשאר מובהק לאחר שימוש בשיטות התאמת ציון הנטייה (PSM) ובשיטות שקלול ההסתברות ההפוכה (IPW).
החוקרים סיכמו כי מקרב החולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת ללא דיאליזה, אלו עם אי ספיקת לב עם מקטע פליטה מופחת מתמודדים עם סיכון מוגבר משמעותית להתקדמות למחלת כליות סופנית בהשוואה לאלו ללא אי-ספיקת לב. הסיכון המוגבר הזה נמשך גם לאחר התאמה לגורמים מבלבלים באמצעות PSM ו-IPW כאחד.
מקור: